ТАЙНИТЕ НА ТРАКИТЕ
Плочата, Яйцето на Змеицата, Люляковото светилище, АИР Свежен

17 Август 2024

 

Програма:

Тръгване в 07:00ч. от спирката пред Младежкия дом,  Хасково и в 07:20ч.  от паркинга до бившия магазин Била, Димитровград. Почивка по пътя.

Кратка спирка за разглеждане на най старото дърво в България, Гранитския дъб в село Гранит.

Пристигане в село Златосел в местността Дондуково. Пешеходен преход около час и половина до най-голямото мегалитно съоръжение от такъв тип, откривано в България, долмена Плочата. Връщане обратно около час. Кратка почивка в Брезово за разходка, обяд или кафе.

Продължаваме към следващия уникален тракийски феномен Люляковото светилище. Древното свято място представлява група мегалити, скрити сред сенчеста люлякова гора, използвани от траките като светилище. Интересна е т.нар. 2 метрова стела, единствена у нас. До него и обратно се стига за около час, час и половина.

Следва още един пешеходен преход около час до гранитните мегалити Полога и Яйцето на змеицата и обратно. Причудливите скални образования са използвани от траките за окултни и религиозни обреди. Връщане обратно и отпътуване за Свежен.

Посещение с беседа на къщата на Полковник Серафимов в Архитектурно-историческия резерват Свежен, населено място с живописна природа. Свободно време.

Късно следобед отпътуване обратно. Пристигане в Димитровград и Хасково привечер.

Екскурзия до Долмен Плочата
Екскурзия до Люляково светилище
Екскурзия до Архитектурно Исторически Резерват Свежен

Цена на еднодневната екскурзия: 35 лева

 

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус.
  • Водач на групата.
  • Беседа в къщата на полковник Серафимов в с.Свежен.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер.

Допълнителна информация:

  • Участниците в пешеходните преходи следва да са в добро здравословно състояние, защото преходите са със средна степен на трудност. Не се препоръчва за деца до 12 г. и лица над 80г. Продължителност на прещеходните преходи са описани в програмата и не са подходящи за трудноподвижни хора.За пешеходните преходи е задължително да се носят удобни туристически обувки, подходящо облекло, дъждобран, бутилка вода.

  • Агенцията си запазва правото за промяна в часовете на отпътуване и реда на посещаваните обекти в зависимост от метеорологичните условия.
  • Минимален брой екскурзианти за осъществяване: 25. Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой екскурзианти: 48 часа преди началната дата.
  • Настаняването автобусите е според датата на плащане.
  • Посочените входни такси са към датата на изготвяне на програмата и е възможна промяна.
  • ТO има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл. 97 от ЗТ.