Пещера Хеката, ХАРМАН КАЯ, ЗЛАТОГРАД 28 и 29 Март

Пещера Хеката, Харман кая, ЗЛАТОГРАД

28 и 29 Март

1-ви ден
Тръгване в 06:30ч. от паркинга до бившата „Билла” Димитровград и в 07:00ч. от спирката пред Младежкия дом Хасково.
По пътя кратка почивка за кафе в Виенската сладкарница в Кърджали. Отпътуване в посока Момчилград към с.Татул и с.Равен, към малко известната пещера на „Хеката“. Сред безбройните необясними творения на източните Родопи Три-Утробата на Хеката е едно от най-смайващите. Несъмнено е важна част от свещената територия около Татул, където са се извършвали мистериални ритуали в почит на Богинята Майка и Бога Слънце. Разходка в достъпните части на района, където реката е оформила два красиви каньона, които местното население нарича Големия и Малкия казан (Кючюк казан и Беюг казан). Преходът е със стръмно спускане около 150-200 м и съответното изкачване без пътеки в района на Казаните.
Отпътуване към село Биволяне и преход (около 2 км в една посока) към Харман кая – каменните хармани. Според изследователи на древността, това е един от най-импозантните скални свещени комплекси в Родопите с множество изсечени в скалите съоръжения: помещения, кръгли и трапецовидни ниши, гробници, щерни, концентрични кръгове, наподобяващи слънчев часовник, жертвеници, басейни, стъпала. Предполага се, че е използван за ритуални практики, свързани с култа към Бога Слънце и за астрономически наблюдения на Слънцето.
Пристигане в Златоград. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 – ри ден
Закуска. Живописно разположен в скута на Родопите, Златоград е малък град с древен произход и история, административен център на едноименната община. Прекрасните белокаменни къщи на Стария град и окъпаните от пролетно слънце калдаръмени улички създават неповторимата атмосфера на уютна красота. Свободно време за разходка в Стария град и за обяд.
Връщане късно следобед. Кратка почивка в манастира на отец Боян Саръев „Успение Богородично“ в Кърджали. Пристигане в Димитровград и Хасково привечер.

Цена на туристическия пакет: 48 лв.

Пакетната цена включва:
• Транспорт с лицензиран автобус
• Една нощувка със закуска в хотел 2/3* в Златоград
• Водач на групата до обектите от програмата
• Ентусиазъм и добро настроение


Пакетната цена не включва:
• Входни такси и разходи от личен характер


Допълнителна информация:
• За пешеходния преход е задължително да се носят удобни туристически обувки, подходящо облекло, дъждобран, бутилка минерална вода.
• Пътуването се счита за заявено след внасяне на депозит в размер на 50% от цената на туристическия пакет и сключване на „Договор за туристически пакет”. Останалата част от сумата се доплаща най-късно 7 дни преди отпътуване.
• Продължителността на пътуването в двете посоки е около 3-4 часа. По време на пътуването се правят почивки на подходящи за целта места на всеки 2 часа.
• ТО си запазва правото за промяна в часовете на отпътуване и реда на посещаваните обекти в зависимост от метеорологичните условия и при настъпване на обективни причини, които налагат това и са извън неговата воля.
• Настаняването в хотелите е след 14:00ч., а освобождаването на стаите до 12:00ч. в деня на отпътуване.
• ТО не носи отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването или престоя в хотела.
• Посочените входни такси са актуални към датата на изготвяне на програмата и са възможни промени.
• Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
• Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 25 човека.
• Минимален брой участници за провеждане на допълнителните екскурзии: няма

Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи:
а) 20 дни предизапочването на изпълнението на туристическия пакет, в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
б) 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет, в случай на пътувания с продължителност от два до 6 дни;
в) 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет, в случай напътувания с продължителност, по-малка от два дни.

photo

Comments are closed.